Permacultuur micro-boerderij in Weert

Permacultuur micro-boerderij Lycia is gevestigd in het Limburgse Weert en is opgericht door Roy en Ruhsar. Dit initiatief is voortgevloeid uit onze activiteiten als ontwerpers, waarbij we op een ecologische manier vorm geven aan landschappen en leefomgevingen. Van daaruit komt het besef dat we (juist) op een duurzame manier bijzondere producten kunnen creëren.

Omdat we werken met natuurlijke processen en ons specifiek richten op de lokale markt kunnen we dagverse en hoogwaardige kwaliteit garanderen. Bovendien werken we graag exclusief en in samenspraak met mensen die worden gedreven door dezelfde passie.

Permacultuur

Wellicht heb je de term weleens gehoord, maar wat betekent het nu eigenlijk precies?

Permacultuur is een ecologische ontwerpmethode die zich verbindt aan een ethiek:

  1. Zorg voor de aarde.
  2. Zorg voor de mens.
  3. Het herinvesteren van surplus (ten bate van de aarde en de mens).

Permacultuur systemen laten zich voortdurend inspireren door natuurlijke ecosystemen. Het streven om iedere vorm van energie zo efficiënt mogelijk te benutten of op te slaan is daarom één van de centrale thema's op onze micro-boerderij.

Biodiversiteit en een gezonde bodem zorgen voor balans, we gebruiken dus geen bestrijdingsmiddelen. Aan de hand van een zorgvuldig ontwerp werken we samen met de natuur, zo werkt haar kracht in ons voordeel. Producten vol voedingsstoffen en smaak zijn daarvan het resultaat.

Permacultuur biedt echter ook veel mogelijkheden buiten de context van een (micro) boerderij. Daarover kun je meer lezen op onze andere website: planetadamo.com

Micro-boerderij

Als micro-boerderij hebben we minder land in gebruik dan een "normale" boerderij en er wordt gewerkt zonder zware machines. Het voordeel daarvan is dat we veel meer aandacht kunnen besteden aan detail, dit komt ten goede aan de kwaliteit en zo maximaliseren we de productiviteit per m².

Indien mogelijk verwerken we het biologisch afbreekbaar afval van onze afnemers om zo een positieve en lokale kringloop te completeren. Omdat we onze micro-boerderij hebben ontworpen aan de hand van de Permacultuur methode blijven verdere externe inputs in toenemende mate tot een minimum beperkt.

Door op deze manier te werken zijn we in staat om duurzame kwaliteitsproducten voor een eerlijke prijs te creëren.  

Vörs, uut Wieërt